 |
mania |
 |
gryzmola

Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 367 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
 |
|
 |
|
 |
Wysłany: Pon 23:30, 29 Maj 2006
|
 |
Paróweczki w naleśnikach zapiekane
Składniki:
6 cienkich parówek
6 plastrów szynki
bułka tarta
kawałek zmrożonego masła
6 naleśników:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
1 jajo
1 łyżka oleju
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
sos pomidorowy na bazie beszamelu:
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
1-1,5 szklanki mleka ( lub mleka ze śmietaną )
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1-2 łyżki startego sera
1 żółtko
1 łyżeczka ostrego ketchupu
biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
sok z cytryny
1 nieduża cebula
Sposób wykonania:
1). Naleśniki: mleko mieszamy z mąką i jajem na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę oleju ( naleśnik będzie elastyczny ). Smażymy cienkie naleśniki tylko z jednej strony. Z tej ilości ciasta wyjdzie 6-8 naleśników.
2).Każdą paróweczkę zawijamy w plaster szynki i w jeszcze ciepły naleśnik ( usmażoną stroną na zewnątrz ).
3). Wykonujemy sos beszamelowy do zapiekanek zagęszczony żółtkiem i serem ( patrz: "sos beszamelowy-przepis ilustrowany").
Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Cebulkę kroimy w kostkę i surową dodajemy do sosu. Zmięknie podczas zapiekania ale pozostanie soczysta.
4). Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, układamy naleśniki z parówkami i zalewamy resztą sosu. Posypujemy bułką tartą i startym masłem.
5). Zapiekamy w piekarniku aż bułka tarta zbrązowieje ( przez 25-30 minut przy temp. 180-200°C.- zależne od piekarnika i wielkości naczynia w którym zapiekamy ).
6). Serwujemy ze świeżymi jarzynami: sałata lodowa, ogórek, pomidor, szczypior.
Smacznego.

Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez mania dnia Czw 18:34, 12 Lut 2009, w całości zmieniany 1 raz |
 |
|
 |
Powrót do góry |
|
|
 |
 |
mania |
 |
gryzmola

Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 367 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
 |
|
 |
|
 |
Wysłany: Pią 11:10, 16 Cze 2006
|
 |
Nalesniki z feta i szpinakiem
Do ciasta nalesnikowego potrzebujemy:
-maka
-mleko
-szczypta soli
Do farszu potrzebujemy:
-opakowanie mrożonego szpinaku
-opakowanie sera feta
-pół głowki czosnku
-2 łyzki smietany
-pieprz
Sposób wykonania:
Smazymy nalesniki w miare cienko,na oliwe z oliwek wyciskamy czosnek a nastepnie dusimy ze szpinakiem dodajemy 2 łyzki smietany-nie solimy gdyz feta jest micni słona,mieszamy całość z serem feta i doprawiamy pieprzem tak przygotowny farsz kładziemy na nalesnika i zawijamy w dowolny sposób i ponownie smazymy na patelni, niedrogo i smacznie!!!!
Post został pochwalony 0 razy |
 |
|
 |
Powrót do góry |
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
 |
|
 |
 |
|
 |
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Template Boogie by Soso
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
 |
|
 |
|